På landet hjælper vi hinanden

Mesterkokken Francis Cardenau har gennem flere årtier hentet Michelinstjerner hjem til Danmark. Nu er han fyldt 60 år og sadler om.
13-10-2017 12:25:08

Vejene bliver smallere og smallere, som man nærmer sig mesterkokken Francis Cardenaus nye hjem ved Lille Lyngby beliggende med smuk udsigt over Arresøen på Nordsjælland. 

Undervejs passeres et økologisk landbrug, hvor malkekøerne forventningsfulde vandrer på række mod stalden, hvor dagens anden malkning formentlig snart skal finde sted.

Forventningsfuld er også det præcise udtryk for den stemning, jeg som FrilandsLivs udsendte befinder mig i, for ikke hver dag, får man lov at besøge en kok, der har ikke mindre en to Michelinstjerner på samvittigheden. 

Francis Cardenau er midt i et af sit livs store beslutninger. Han har solgt sin andel af restauranterne le Sommelier, Mash og Umami og er flyttet fra by til land. 

En beslutning der var svær at tage, men som nu, ifølge Francis Cardenau, føles helt rigtig: - Det er altid beslutningerne, der er svære. Når først de er taget, så er det ikke svært længere. Så er det bare et spørgsmål om at få det bedste ud af det. Og her er det ikke svært, siger Francis Cardenau glad, mens han slår armene ud og viser have og omgivelser frem.

Ud hvor man kan se stjerner 

Jeg har været i restaurationsbranchen altid. Først i Frankrig og siden her i Danmark. Jeg synes, jeg har oplevet, hvad jeg har ønsket i den del af branchen. Jeg er stadig kok, men bare på en anden måde. Francis Cardenau er meget klar i sin tale, da vi møder ham på den nyindkøbte landejendom i Nordsjælland. Han har store planer og sammen med sin hustru Henriette Cardenau er han så småt ved at føre dem ud i livet.

- Vi er ved at finde ud af, hvordan vi ønsker at leve vores liv. Vi har altid boet i byen, men der kan du ikke se stjernerne. Det kan vi nu, og vi nyder det, siger Francis Cardenau, der med årene har fået mere fokus på at undgå en stressfyldt hverdag.

- Især i Frankrig er det helt slemt, den måde man arbejder på. Franskmændene arbejder altid. De er ikke glade. Personalet på restauranter er slaver. De skal bare arbejde, til de falder om, bogstaveligt talt, fortæller Francis Cardenau.
I Danmark er det heldigvis anderledes. Her har vi opbygget nogle gode værdier. Vi tør tænke større. At jeg i sin tid tog fra Frankrig til Danmark, var den bedste beslutning i mit liv, understreger han.

Byen stresser

Francis Cardenau er ikke i tvivl om, at var han blevet i Frankrig, havde han ikke været i live i dag.

- Jeg var død for længst. Enten af stress eller af et misbrug af en eller anden art. Og derfor er det også vigtigt for mig, at min beslutning om at bo i Danmark også betyder, at jeg gør det anderledes, end hvis jeg var blevet i Frankrig.

Bliver vi i byen og stresser rundt, gør vi os selv syge. Det er vigtigt, at man kommer der ud, hvor der er højt til himlen. Derud hvor der er ro til at reflektere over livets muligheder og udfordringer og hvor der kan tænkes dybe tanker. Det kan jeg her, siger Francis Cardenau og indskyder, at han altid har vidst, at han skulle bo på landet en dag.

- Min farmor havde bondegård, så jeg husker livet fra jeg var barn. Nu er det helt naturligt for mig, at forlade et travlt arbejdsliv og et travlt sted at bo og erstatte det med det her vidunderlige sted. Vi ønsker at være tæt på naturen. Et så ufiltreret sted som muligt. Vi har fået det hele fra byen. Nu er tiden kommet til, at vi skal forsøge at få det hele fra naturen, smiler Francis Cardenau og virker meget overbevist i sin beslutning.

- Jeg har bygget restauranter hele mit liv. Nu skal jeg sammen med Henriette og vores to dejlige børn, til at bygge et liv op sammen. Vi skal oprette en ny livsstil, hvor vi skal lære at være sammen. I alle årene, har Henriette stort set været alene med børnene. Jeg har et stykke arbejde foran mig, hvor jeg skal styrke båndet til vores børn. Og den proces glæder jeg mig til, siger Francis Cardenau.

Læs hele artiklen i FrilandsLiv uge 40