Artikler fra FrilandsLiv

 • Boganmeldelse: Farvel til bondesamfundet

  - Jeg blev sidste led i slægtskæden og var ham, der lukkede og slukkede for familiens bondetilværelse. Det siger den mangeårige journalist, Aksel Hundslev, der har skrevet - og levet af at skrive - hele livet, men som først nu, som 81-årig, er debuteret som forfatter og har udgivet sin første bog.

 • Brug trygt disse vilde planter i køkkenet

  Ny guide viser, hvilke vilde planter fra den danske natur der trygt kan sættes på menukortet, og hvilke vi skal lade blive i naturen.

 • Danskerne er enige - her er vores favoritretter

  Når aftensmaden sættes på bordet i de danske hjem, hitter traditionelle retter som stegt kylling, frikadeller og pasta med kødsovs. Men en ny undersøgelse fra Karolines Køkken viser, at der er kønsforskelle at spore i danskernes hverdagsfavoritter.

 • Jeg glæder mig altid til at komme hjem

  Ilse Jacobsen, kvinden bag de populære gummistøvler og en af de tidligere frontfigurer i tv-programmet »Løvens Hule«, har den nordsjællandske havneby Hornbæk dybt printet i sit DNA.

 • Kronvildtet – Skovens smukkeste skadedyr

  Enorme kronhjorte med gevirer på op til en meter ses oftere og oftere i store rudler på de danske marker. Smukke, intelligente dyr, der desværre er livsfarlige i trafikken og gør stor skade både på landbrugsjorden og i skovene. Mads Flinterup giver gode råd til reguleringen.

 • Læskende perler med mælkesyre

  På havnen i Nexø gærer kefirkulturer lifligt døgnet rundt og ender som vigtigste ingrediens i læskedrikke skabt med afsæt i klippeøens gamle bryggeris historie.

 • Skotsk højlandskvæg printet i hjertet

  De første skotske højlandskvæg blev lukket ud på marken i 2006. I dag går der 30. Svalehøj Highland Cattle er gennem årene blevet større og har nu også udvidet med en gårdbutik.

 • Vi har alle et talent – brug det!

  Ole Henriksen passede ikke ind i sin barndomsby Nibe og han følte sig ofte så forkert, at han flere gange som teenager overvejede selvmord. Men så tog han en beslutning. Og siden er han hver dag vågnet med en taknemlighed over at være til og en fast tro på, at dagen bliver bedre, hvis man fokuserer på at se det gode og smukke – både i sig selv og i sine medmennesker.

 • Emil fra Lønneberg: Pæn og ganske ufarlig familieforestilling

  Alle fra land og by kender Astrid Lindgrens Emil fra Lønneberg, og det kræver sit, at få børne- og familieteater til at gå op i en højere enhed.

 • Færdigretter skal smage af kvalitet og god tid

  Edith Agerbo og Kate Bryrup er kvinderne bag Halkær Ådal, der leverer færdigretter direkte ud til forbrugerne. Retterne er baseret på økologiske råvarer og tilberedt, som var de lavet i deres private køkkener.

 • Anden - Matthesen – King of standup

  ***** - Det er grænseoverskridende og langt fra politisk korrekt, og alligevel ustyrligt morsomt og genialt i sin opsætning: Anders Matthesen beviser med sit 25 års jubilæumsshow, hvorfor han er King of standup.

 • Vi skal have et bankende hjerte for hele det her land

  Steffen Jensen har gennem 30 år været udsendt af TV2 som mellemøstkorrespondent og med bopæl i Jerusalem sendt reportager hjem til de danske tv-seere om krig, terror og konflikter. I dag bor han på Lange- land og er glad for sit valg. Men det ærgrer ham, at det generelle billede af det Udkantsdanmark han bor i, afviger fra den virkelighed, han oplever.

 • Udlever drøm på Bornholm

  Lene Nielsen og Kjeld Pedersen havde længe gået med drømmen. For godt fire år siden tog de springet fra Nordsjælland og købte pensionat i Svaneke på Bornholm. Nu udlejer de fire lejligheder i en smuk gammel patriciervilla og nyder hver dag, at de turde tage den beslutning, det krævede at flytte til klippeøen.

 • En familiekrønike om en gård i Randers

  Agronom Jens Bach Andersen har begået et stykke læseværdigt skønlitteratur, der sætter land- brugets situation i den tyvende århundredes første halvdel i et nyt – og ganske sandfærdigt – lys.

 • Teateranmeldelse: Drengen der ville være vægtløs: Rammer gysende godt den menneskelige nerve

  ****** - Hold da op, sikke en forestilling. Man sidder nærmest banket tilbage i sædet, når lyset tændes og skuespillerne i Folketeatrets og dramatiker Thomas Markmanns nyeste opsætning, Drengen der ville være vægtløs, igen og igen kaldes frem på scenen. Her er tale om en forestilling, der i den grad giver noget til alle sanser.

 • Plantebaseret mad vinder frem

  Dansk iværksætter har åbnet sushi-restaurant i den spanske storby Barcelona. Sushi udelukkende baseret på planter. En megatrend, der ifølge iværksætteren, også snart rammer Danmark.

 • Teateranmeldelse: Tarzan – liansvingende flot

  ***** - Kim Ace Nielsen og Bjørg Gamst er suveræne som Tarzan og Jane i Fredericia Teaters meget flotte opsætning af Disneys musical Tarzan.

 • Teateranmeldelse: Det Ny Teater leverer igen: The Phantom of the Opera i ny pragtopsætning

  ***** - Musicalen der overgår de fleste i smukke toner, sange og ikke mindst et stort og i særdeleshed farverigt persongalleri, klædt i de mest overdådige kjoler og kostumer.

 • Teateranmeldelse: Kærlighed ved første hik sejrer som musical!

  ***** - Dejlig livsglad humørfyldt forestilling, som man kun kan blive i godt humør af. Robert Hansen og et helt nyt ungt skuespillerteam er i topform.

 • Det kulinariske spor: Bønder, kokke & købmænd

  Praktiker og rådgiver, forfatter, madentusiast, ildsjæl med mere Jesper Zeihlund har sammen med NCLF i Odsherred udgivet perspektivbogen Det kulinariske spor – Bønder, kokke & købmænd.

 • Her har jeg plads til at være mig

  Siden 1991 har Troels Trier boet på en gammel bindingsværkejendom nær Kerteminde, hvor der gennem tiden har været plads til både at udleve drømmen om økologisk landbrug, skrive og spille musik samt fastholde den helt store passion som udøvende billedkunstner. FrilandsLiv har mødt ham og fået svaret på, hvad han laver i dag.

 • Man skal være gjort af et bestemt stof for at være øbo

  Søren Svennesen er født og opvokset på øen Barsø i Lillebælt kun med et lille afbræk til fastlandet for at gå på skole. For 20 år siden bosatte han sig igen – denne gang med hustru og følgende to døtre. Det har de ikke fortrudt, selvom det til tider er hårdt arbejde og besværlig logistik.

 • Fugleballet i marsken

  To gange om året samles enorme flokke af stære og danner fænomenet Sort sol. FrilandsLiv var med en september aften.

 • Landejendom blev rammen for B&B-drøm

  Lene Østerild vendte tilbage til Fyn og åbnede sin mangeårige drøm om en Bed and Breakfast på landet. Det har krævet knofedt og hjælp fra LAG-midler, men i dag lever hun af sin »Kulinariske Kildegaarden«, og hun vil til enhver tid anbefale gårdejere at afsøge muligheden, for kunderne er der.

 • Mobiler med faste rødder

  I 35 år har familievirksomheden Flensted Mobiler haft virke fra en gammel skole på det nordvestlige Fyn. Selvom tredje generation har overtaget direktørstolen og forbliver boende i København, bliver der ikke lavet om på den beliggenhed. For det er netop samspillet mellem hovedstad og friland, der fungerer for det kreative firma, der har leverancer til hele verden.

 • Historierne myldrer i hovedet

  Line Iversen fra Gedved skrev sin første børnebog i 2004. I 2008 startede hun eget forlag og i dag – ti år senere – har hun skrevet og illustreret i alt 11 børnebøger.

 • Naturen skal være et grundstof

  Lægen, journalisten, lystfiskeren og natur- mennesket Peter Qvortrup Geisling befinder sig fint med at bo på Vesterbro i København. Men det skal komplementeres af oplevelser i naturen. Ellers fungerer han ikke. Naturoplevelser han videregiver til sin datter og mener alle bør præsenteres for som børn. FrilandsLiv fik lov at dele en af oplevelserne med ham – en fisketur i det nordsjællandske.

 • Salt ved et tilfælde

  Blokhus Salt producerer salt med Vesterhavsvand og solenergi. Parret bag solgte egentlig bøger i Aalborg, men ved et tilfælde fik de smag for det salte.

 • Fællesskab i Frankrig

  I det allersydligste Frankrig – godt en times kørsel fra Middelhavet – er 170 familier gået sammen om at købe det, de betegner som deres »franske slot«. Dermed er en drøm, som ikke mange af de medvirkende ville have haft mulighed for at realisere alene, gået i opfyldelse.

 • Kærlighed & passion - de vigtigste ingredienser i livet

  Jens Werner har danset hele sit liv – og elsker det. I dag driver han danseskole med hustruen Anette og glæder sig til endnu en sæson som dommer i underholdningsprogrammet »Vild med dans«.