Skotsk højlandskvæg printet i hjertet

De første skotske højlandskvæg blev lukket ud på marken i 2006. I dag går der 30. Svalehøj Highland Cattle er gennem årene blevet større og har nu også udvidet med en gårdbutik.
10-11-2018 08:30:20

Teksten »Svalehøj Highland Cattle« står tydeligt printet på trøjen af Henrik Nielsen, ejer og initiativtager bag gårdbutikken Svalehøj beliggende naturskønt med udsigt over Odense Fjord nord for Kerteminde og forhandler af kød fra det skotske højlandskvæg, der pryder marken lige op til ejendommen.

Lige så tydeligt er det, at det skotske højlandskvæg står printet dybt i Henrik Nielsens hjerte. At det har sat sig tydelige spor hos en mand, der gennem årtier har været fascineret og imponeret af de smukke dyr. Har betragtet dem på dyrskuer og på marker rundt i landet. Har læst artikler og bøger om dyrene og siden han var ganske ung drømt om, en dag selv at eje et par stykker.

I dag er drømmen gået i opfyldelse og et par stykker er blevet til godt 30, der roligt spankulerer rundt på mark og overdrev nær Henrik Nielsens og familiens ejendom.

- Det er vigtigt for mig, at det er dyr, vi kan komme i nærheden af. At det er dyr, vi har i hænderne, fra de bliver født. Det skal ikke være sådan, at jeg er bange for at gå ind til dem. Og det skal også være muligt for mine børn at klø køerne i nakken. Ellers skal vi ikke have dem, siger Henrik Nielsen, mens han kærligt snakker til flere af de rødfarvede kvæg, der brummende kommer ham i
møde.

Hver og en har de navne, og måske er det indbildning, men det virker som om, de godt ved, hvem de er, de store køer, kalvene og den enlige tyr, der alene grundet ringen i næsen, skiller sig ud i mængden.

- Nej, han er overhovedet ikke farlig, lyder det fra Henrik Nielsen. - Han bliver snakket med fuldstændig som de andre.

Terese og Berta flyttede ind i 2006

Henrik Nielsen fik sin første ko tilbage i september 2006. Tanken var alene, at der skulle komme en kalv om året, som familien ville slagte til eget forbrug

- Terese og Berta flyttede ind i slutningen af 2006 og så startede det, siger Henrik Nielsen med tanke tilbage til den første ko med kalv, der blev sluppet løs på den dengang knap en hektar store mark.

Et lille år efter flyttede Brutalis ind. Tyren, der skulle videreføre avlen og som siden er blevet udskiftet op til flere gange.

- Vi skifter tyr sådan cirka hver 2.-3. år for at undgå indavl, forklarer Henrik Nielsen, der i dag har tre tyre.

- Vi deltager i et aktivt avlsprogram og har alle vores dyr stambogsført alene med det formål, at vi skal avle de bedste dyr. Det er også derfor, vi stadig nyder at deltage i dyrskuer – det er den årlige familiebegivenhed, siger Henrik Nielsen og smiler til hustruen Lotte Birkholm Larsen, der ser ud til at have affundet sig med gemalens hobby.

Ser livets gang

- De første år spurgte jeg om lov til at købe bare lige en kalv mere, smiler Henrik Nielsen og understreger, hvor mange gange han skulle spørge, så man næsten får medlidenhed med ham.

Hustruen smiler tilbage.

- Det er rigtigt, at jeg ikke delte interessen til at begynde med. Men i dag er det blevet et familieforetagende. Hele familien nyder at deltage i det årlige dyrskue og det er en glæde, at vi kan give børnene de oplevelser, der følger med kvæget, lyder det fra Lotte Birkholm Larsen.

- Vi ser livets gang. Ser mange af kalvene blive født. Ser koens omsorg og ser dem blive skudt på marken godt halvandet år efter, inden de køres til slagtning. Ungerne er med hele vejen og det har givet os noget godt.

- Vi er meget glade for de dyr, siger hun.

Afstressende hobby

Henrik Nielsen fremhæver glæden ved at komme hjem efter en travl arbejdsdag og komme ud til kvæget.

- At se kalvene springe rundt og lige trække en børste gennem køernes lange pels. Det er så afstressende som noget. Så selvom det er en tidskrævende hobby, så er det altså det hele værd.

Efterspørgsel på mundrette stykker

Familien åbnede gårdbutikken Svalehøj den 18. november sidste år. Forinden havde de solgt kød til venner og bekendte i halve og kvarte kalve. Men efterspørgslen på mindre mundrette stykker, fik Henrik Nielsen til at tage springet.

- Mange af dem, der har været med os helt fra vi begyndte med de første kalve, har nået en alder, hvor børnene er flyttet hjemmefra og en halv kalv derfor måske er lige i overkanten af, hvad de kan nå at komme igennem.

- Så nu er det mig, der er kødbanken, siger Henrik Nielsen og viser stolt to store frysere frem, fyldt med lækre bøffer, pølser, lever-
postej og stege.

- Vi har heldigvis god afsætning og vi er meget tilfredse med det niveau, vi har nået. Vi skal ikke være større.

Skyder dyrene på marken

For ikke at stresse kalvene bliver de skudt og afblødt på marken.

- De skal herfra på en ordentlig måde. Vi er glade for de dyr. De skal have det godt til det sidste, siger Henrik Nielsen og understreger, at samtlige af de 12-14 kalve, der slagtes årligt, bliver skudt på marken.

- Det kan ikke diskuteres, om de skal blive i deres vante omgivelser. Det er bedst for dyret og det er bedst for kødet. Stresser vi dyret lige inden slagtning, bliver kødet sejt og tørt. Det skal det ikke. Vi vil have kortfibret, mørt kød.

Smukke dyr med perfekt fedtmarmorering

Skotsk højlandskvæg er en langsomt voksende race og slagtes tidligst som halvanden årige.

- I bund og grund er det ikke en race, jeg kan anbefale som en rentabel kødkvægsrace. Kødet er fantastisk, men fordi den vokser så langsomt, så går der jo i teorien alt for lang tid med at få et resultat på bundlinjen. Skal der god økonomi i det, skal man nok ikke vælge skotsk højland.

- Men vil man have smukke dyr på sine marker og fantastisk kød, der har fået den helt rigtige fedtmarmorering, fordi køerne har fået lov at spise lidt af det hele fra alle årets sæsoner, og noget kød, der er både fedt- og kolesterolfattigt, så er det den helt rigtige race.

- Det er det for os, fastslår både Henrik Nielsen og Lotte Birkholm Larsen.

SvalehøjHighland Cattle

■    Åbnede 18. november 2017
■    Ejes af Lotte Birkholm Larsenog Henrik Nielsen
■    Beliggende Midskovvej 40, Mesinge
■    Udover forskellige udskæringer fra det skotske højlandskvæg sælges også spegepølser, leverpostej, vin, marinader mm.
■    Gårdbutikken er åben hver torsdag 16-18 og hver fredag 15-18 samt efter aftale.

 

Skotsk højlandskvæg

Skotsk Højlandskvæg er en meget gammel skotsk kødkvægsrace. I århundreder har store flokke græsset i barske omgivelser i det skotske højland og på de skotske øer. Racen er den mest robuste af de ekstensive racer og trives bedst med at gå ude hele året.
De første Højlændere kom fra Skotland til Danmark sidst i 1950’erne. De Skotske Højlændere findes nu over hele landet, fordelt på 766 besætninger med i alt 5.248 renracede dyr. Skotsk Højlandskvæg tiltrækker sig stor opmærksomhed på grund af sit maleriske udseende.
Gennem århundreder har Skotterne avlet efter et godt og fredeligt temperament. Dette har været en nødvendighed for at kunne håndtere dyrene på de store åbne vidder. Skotsk Højlandskvæg er derfor i dag kendetegnet ved et godt og roligt temperament. Racen er meget robust og har en god sundhed.
Skotsk Højlandskvæg er berømt for sine lange flotte horn og langhårede pels. Takket være et hårlag med særdeles gode egenskaber til isolering mod kulde og regn er Skotsk Højlandskvæg naturligt tilpasset til at gå ude hele året rundt.
Udvoksede tyre vejer 600 til 1.000 kg og måler 125 til 140 cm, mens køerne vejer 400 til 600 kg og måler 115 til 130 cm.

Kilde: Danskkødkvæg.dk