Salt ved et tilfælde

Blokhus Salt producerer salt med Vesterhavsvand og solenergi. Parret bag solgte egentlig bøger i Aalborg, men ved et tilfælde fik de smag for det salte.
18-08-2018 07:00:55
De grønne waders hænger stadig til tørre på husmuren. Der drypper lidt salte dråber ned på fliserne under dem og vandet vidner om en nylig tur i Vesterhavet.
Helle og Bo Samson har netop hentet 1.000 liter havvand ved kysten i Rødhus lige syd for feriebyen Blokhus.
- Jammerbugten viste sig igen denne morgen fra sin smukkeste side, siger Bo Samson, da han viser vandet og tankene frem og forklarer, hvordan vandet filtreres gennem tre stofposer, hvorefter det varmes op til 70 grader og efter små tre uger fremstår som det saltprodukt, parret lever af at sælge.
- Det tager mig cirka halvanden time at hente 1.000 liter havvand, siger Bo Samson, der parkerer bilen med trailer og tank på stranden og dernæst ifører sig waders og en 30 liters spand.
- Det er den letteste måde, siger han.
- Og jeg kommer derud, hvor det er tydeligt, hvor rent vandet egentlig er. Vesterhavet er utroligt rent.
 

Glemte gryden med havvand

Parret fik ideen til deres saltproduktion og Blokhus Saltcenter ved et tilfælde. En varm sommerdag skulle de passe hund for gode venner. Vejret var til strandtur og afslapning, så udstyret med øl til de tobenede og vand til den firbenede, indfandt de sig i klitterne med udsigt over det imponerede Vesterhav.
- Det pudsige var, at hunden ikke ville drikke vores medbragte vand. Den ville langt hellere ned i vandkanten og boltre sig og slubre løs. Hvorfor det pludselig gav næring til en snak om, hvad der egentlig ville ske, hvis vi kogte havvandet, ved jeg ikke, men ikke desto mindre, var det, det der skete og inden vi tog hjem, havde vi fyldt den medbragte flaske med havvand.
- Vel hjemme på ejendommen fik vi vandet sat over til kogning, og glemte så alt om vores lille projekt, smiler Bo Samson og fortsætter.
- Det var faktisk først, da vandet var kogt fuldstændigt ind, at vi igen kom i tanke om gryden, og så vores første saltkorn. Og så gik vi i gang.
- Til at begynde med i det ganske små. Vi har boet på ejendommen her i 32 år, fordi vi skulle have et sted, hvor vi kunne dyrke vores store hobby – biler. Så pladsen havde vi. Men vi skulle jo også have ro og fred i sindet og sikkerhed for, at vi kunne betale huslejen, når måneden var slut, så i mange år, fortsatte vi som ejere af tre boghandler.
- I 2009 solgte vi dem alle tre og helligede os saltproduktionen samt den mindre fabrik, vi længe havde haft på ejendommen med genfyld af blækpatroner.
- Men også det, har vi nu lagt på hylden og de sidste tre år, har vi udelukkende helliget os Blokhus Saltcenter, og det er en fornøjelse, siger Bo Samson og skæver mod hustruen Helle, der ikke har tid til at stå stille ret længe ad gangen, da turister fra nær og fjern hiver i hende for at høre mere om produktionen, bestille fodbad, kaffe eller købe et udvalgt af de forskellige salte.
 

Lært af erfaring

Bo Samson henter havvand cirka tre gange om ugen.
Gennem årene er der opnået en erfaring, der løbende kræver små forfinelser i produktionen. Blandt andet holdes vandet på 70 grader, selvom den faglitteratur, der findes om området, siger maksimalt 87 grader.
- Vi har prøvet os frem, og jeg synes altså, saltet smager af mere, når vi holder temperaturen nede, siger Bo Samson, der også tilsætter forskellige smagsvarianter til vandet.
- Det er jo det, der gør det så sjovt, at vi kan prøve os frem med alle mulige smagsvarianter. Og mange af de krydderurter vi tilsætter, dyrker vi selv, siger han.
Når vandet har været holdt på de 70 grader i knap tre uger, sættes produktet til tørring i en uges tid. Dernæst er saltet klar til at komme på dåser og sælges enten i parrets egen gårdbutik, eller i lokale butikker i det nordjyske.

 

FAKTA
■ Blokhus Saltcenter varmer vandet op ved hjælp af 64 solfangere.
■ Ifølge Bo Samson ved han aldrig nøjagtigt hvor meget salt, han kan levere, da det afhænger af antal soltimer.
■ 50 liter havvand tager omkring tre uger om at bliver til salt og giver i omegnen af halvanden kilo salt.