Plantebaseret mad vinder frem

Dansk iværksætter har åbnet sushi-restaurant i den spanske storby Barcelona. Sushi udelukkende baseret på planter. En megatrend, der ifølge iværksætteren, også snart rammer Danmark.
20-10-2018 07:00:01
Helt centralt i den spanske storby Barcelona har danske Sandra de Jong netop åbnet den utraditionelle sushirestauranten Roots & Rolls.
Ideen og drømmen om at blive restaurantejer og udviklingen af konceptet bag Roots & Rolls begyndte for flere år siden, men først i december sidste år tog hun springet, sagde sit faste job op og gik i gang med planerne.
- Jeg har boet i Barcelona de sidste ti år og indtil nu arbejdet i en international koncern som marketing manager, så det er lidt af et spring at skulle stå for driften af en restaurant. Og skal jeg være helt ærligt, så er jeg da også ved at dø af skræk en gang imellem. Der er jo så meget på spil og det er et kæmpe sats, men også bare noget, vi var nødt til, siger Sandra de Jong.
Sammen med sin hollandske mand Erik van Leeuwen, sin svoger, en forretningspartner fra Belgien og en chefkok fra New York åbnede hun dørene til restauranten for en god måneds tid siden, og det er gået godt.
 

Er det virkelig »kun« planter?

- Vi er kommet så fint fra start. Allerede her den første måned har vi set gæster kommer tilbage både to og tre gange. Det er den bedste anbefaling, vi kan få, siger Sandra de Jong.
- Vi er mange, der elsker sushi, og jeg har længe gået med tanken om, at Barcelona manglede restauranter med grønnere alternativer til den traditionelle sushi. Så det vi tilbyder, er nye og innovative muligheder for sushielskere, sund og lækker mad udelukkende baseret på planter. En trend, jeg ser, vokser i disse år.
Sandra de Jong er ikke i tvivl om, at plantebaseret mad vinder mere og mere indpas og glæder sig i særdeleshed over, at de gennem en spændende, velsmagende og velanrettet menu oplever, at flere skeptiske gæster forlader restauranten glade og positivt overraskede over oplevelsen.
- Det tricker mig voldsomt, når en gæst kommer hen og fortæller, at menuen er langt over forventet, og at de næsten ikke kan tro, at det »kun« er planter, siger Sandra de Jong.
- Det er det, der gør det arbejdet værd. At det betaler sig. At vi kan gøre en forskel.
 

Megatrend på vej

- Der er ingen tvivl om, at vi ser en megatrend i form af meget kraftig reduktion af kød, mælk, fisk og æg. Vi ved, at flere og flere bliver syge af det, vi kalder livsstilsrelaterede sygdomme, og det er jo sjældent, at det skyldes frugt og grønt, siger Sandra de Jong.
- For mange lyder det ekstremt, men jeg tror, at om 30-40 år, så vil kød betragtes på samme måde, som mange i dag ser på cigaretter. Man ved godt, at det ikke er sundt og forbruget er kraftigt nedsat. Man ryger måske en i ny og næ, men er bevidst om forbruget. Det er den vej, det ser ud til at gå.
- Og er det tilfældet, kan vi da lige så godt sørge for at få lavet nogle madvarer, der smager vidunderligt og ikke får os til at drømme om store bøffer, lyder det fra den danske iværksætter, der også tror, at klimaforandringerne kommer til at spille en stor rolle.
- Selvom det både er lettere og mere behageligt at ignorere klimaforandringerne, så er det desværre en så alvorlig realitet, at det ikke kan blive ved på samme måde, som det gør i dag. Og her spiller vores madvarer en markant rolle.
 

Dyb rod i hygge

- Så for mig handler det om sundhed og miljø. Hvis vi med lækker mad kan motivere den almene befolkning til at spise mere grønt og samtidig have et minimalt CO2 aftryk med vores produktion, så kan vi nå langt. Og også i Danmark er plantebaseret kost på vej frem, men det er ikke der, det udvikler sig hurtigst, smiler Sandra de Jong og henviser til vores traditioner, madvaner og behovet for hygge.
- Hygge har jo dyb rod i os alle og er for mange forbundet med juleand, bacon, lørdagsbøffer, mælk og smør. Andre lande og kulturer, har ikke samme traditioner og opfattelser, så her går det hurtigere, lyder vurderingen.
- Men I skal sørge for at være med hjemme i Danmark. Jeg tror ikke, at det nytter noget at kæmpe imod. Så kommer man bare ikke med på toget, når det for alvor tager fart. 

 

Sandra de Jong
■ Sandra de Jong er født i 1983 og opvokset i Odense. Hun er uddannet på Syddansk Universitet med en bachelor i medier og international kommunikation og flyttede for ti år siden til Barcelona pga. sin forkærlighed til byen og jobmuligheder.
■ Siden sit fjortende år har Sandra de Jong arbejdet i restaurationsbranchen i Odense.
■ Derudover ejer hendes mand to andre barer/restauranter i Barcelona (Rembrandt cafe og Amarre69) og er dermed godt bekendt med branchen i Barcelona.
■ I dag bor hun i byen med sin hollandske mand Erik van Leeuwen og sammen har de to børn Aya og Neo på henholdsvis 4 og 1 år.

 

Roots and Rolls
Roots & Rolls’ formål er at tilbyde nye og innovative muligheder for sushi elskere, sund og lækker mad, og vigtigst af alt, gøre plantebaseret mad spændende for alle og ikke kun veganere og vegetarer.
- Sushi uden fisk kunne umiddelbart give associationer til en kedelig rulle hvid ris med avocado, agurk og lidt mayo, hvilket næppe får nogen op af stolen, siger Sandra de Jong.
- Men Roots & Rolls kokkererer i en helt anden boldgade og med helt andre intentioner. Den hvide ris er skiftet ud med en sorte ris, quinoa eller en særlig blanding af mørkere ris og korn. Herudover er ingredienserne og pynten lavet med alverdens krydderier, og hver især er de tilberedt med unikke opskrifter, udviklet af chefkokken og hans team. En anderledes og fantastisk smagsoplevelse er vores absolut højeste prioritet, forsikrer Sandra de Jong og understreger, at kvaliteten af ingredienserne er helt essentiel for konceptet, og at alle retter er fremstillet fra bunden, og at de fleste af produkterne er økologiske og så vidt muligt fra lokale producenter.
Roots & Rolls vil være et sundt og alternativt gastronomisk tilbud i Barcelona, der giver enhver en unik, sund og lækker oplevelse - samtidig med at være et bæredygtigt alternativ.
Inspirationen til Roost & Rolls er kommet fra mange rejser rundt i verden, hvor Sandra de Jong sammen med sin ægtefælle er blevet inspireret af forskellige kulturer samt sunde og alternative spisevaner.