Landet rocker stadig

Musiker Lasse Helner nyder tilværelsen på landet. – Det er her, de mennesker jeg umiddelbart har det bedst med bor. Det er her, jeg hører til, siger han.
04-05-2019 14:43:26

Der er noget helt roligt over ham. Noget der vækker tillid og tryghed i det øjeblik, han træder ind over dørtærsklen. Og man føler sig straks hjemme i hans og hustruen Mathildes hjem.

Lasse Helner – en efterhånden garvet rotte i dansk showbizz – tager imod i sit hjem nær Lundeborg på Østfyn. Omgivet af skov, vand og marker så langt øjet rækker, befinder han sig lige der, hvor han allerhelst vil være.

- Jeg har prøvet at bo i byen. Det duer jeg ikke til, siger han og uddyber.

- Jeg er opvokset i Årup på Vestfyn og har fået luft, højt til himlen og masser af plads ind med modermælken. Det har ligget i mig altid, at det er her ude på landet, at jeg befinder mig bedst.

Lasse Helner understreger, at han og Mathilde Bondo også var heldige at flytte på landet, mens landbrugskulturen stadig var præget af mange arbejdspladser og liv.

- Jeg føler mig meget heldig over at have fået lov at opleve den tid, hvor der var liv på landet. Det er der jo stadig, det er ikke det, men det var noget andet dengang, hvor en landmand kunne overleve som husmand og det ikke var nødvendigt med store arealer og store stalde, som det er i dag.

- Heldigvis er kulturen her stadig. Der er kontakt og sammenhold på landet. Det er jeg meget glad for, siger Lasse Helner og mindes sin barndom.

 Musik i kælderen

- Jeg er ud af en søskendeflok på fire. Og vi spillede alle musik.

- Engang købte min mor en guitar i håb om, at hun kunne lære at spille på den. Det lykkedes aldrig. Vi børn overtog den inden, at hun kom i gang, smiler Lasse Helner og fortæller, hvordan han i en alder af bare ti år samlede kammeraterne og spillede musik i kælderen.

- Det var der, det for alvor begyndte for mig, det med musikken. Med Tommy Steele og The Beatles. Det gik helt galt, griner Lasse Helner.

12 år gammel vandt han sin første amatørkonkurrence og i 1966 – som bare 19 årige – fik han med sit band The Baronets tilbudt pladekontrakt.

- Vi var så heldige at blive nummer tre ved Danmarksmesterskaberne i KB Hallen det år, og så har det faktisk kørt næsten lige siden.

 Orlov som gartner

Lasse Helner kom egentlig i lære som gartner og var glad for det arbejde, men fik i forbindelse med pladekontrakten orlov.

- Det har jeg sådan set stadig, griner han og understreger, at han sagtens kunne have haft et liv som anlægsgartner eller på en planteskole.

- Jeg nød faktisk rigtigt meget det arbejde, og det er vel også det, der stadig ligger i mig, når jeg nyder vores have og naturen omkring. Der var bare noget musik, der trak endnu mere.

Frem til 1969 turnerede The Baronets i hele Europa.

- Det var en fantastisk tid og en utrolig oplevelse, men efter tre år, havde jeg behov for en pause. Jeg var simpelthen kørt træt. Så jeg tog studentereksamen og levede et helt andet liv, indtil jeg omkring 1973 igen blev rodet ind i noget musik.

Sammen med Jørn Mader, der senere også blev kendt som cykelkommentator på Tour de France, lavede Lasse Helner pladen Moondust, der fik ret god respons.

Efterfølgende gik han solo med mere og mere tyngde på viser og folkemusik.

- Jeg udsendte albummet »Du sku’ tag mig, mens jeg er ung«, som blev modtaget ret positivt, ikke mindst på grund af sangen »Mine venner«, siger Lasse Helner.

Efterfølgende blev han kontaktet af produceren Peter Abrahamsen, der bad ham skrive musik til en række digte af Tove Ditlevsen. Og med sangerinden og violinisten Mathilde som fortolker blev det i 1975 til albummet »Pigesind« og dermed til en tyvstart på duoen Lasse & Mathilde.

- Og ja, så var jeg i gang igen og har ikke holdt pause siden, smiler den garvede musiker.

 Landbruget er under forandring

- Vi har været heldige Mathilde og jeg. Også med hinanden, for vi har samme værdier og vil for eksempel begge to gerne bo på landet og være omringet af dyr og natur.

- Det er her på landet, at jeg møder de mennesker, jeg umiddelbart svinger bedst med. Det er sådan, jeg er vokset op, så det er her, jeg forstår kulturen. Også selvom den har ændret sig i årenes løb.

- I dag er vi færre, der er hjemme i løbet af dagen. Landmændene er blevet færre og produktionerne større. Det har være nødvendigt, hvis de skal kunne overleve økonomisk.

- Jeg synes dog, at det ser ud til, at de mindre brug er ved at vende tilbage igen. Der bliver større og større efterspørgsel på de mere specialiserede produkter og de lokale råvarer. Det tror jeg godt kan være med til, at vi ser en ændring i landbruget tilbage til de mindre enheder igen.

- Landbruget er under forandring, med den større fokus på klima, miljø og nærhed. Så det er en spændende tid, vi går i møde også på den front, vurderer Lasse Helner.

 Forkærlighed for heste

Siden barnsben har Lasse Helner haft en forkærlighed for heste og har gået til ridning, siden han som ung teenager fandt ud af, at det var på rideskolen, at alle de unge piger gemte sig.

- Ja, vi var et par stykker, der ret hurtigt fandt ud af, at det jo i hvert fald ikke var til fodbold, at vi mødte de fleste piger, så vi begyndte at gå til ridning også.

- Det var skide sjovt og jeg har haft glæde af det hele livet. Lige for tiden har Mathilde og jeg ingen heste. Men vi har haft nogle skønne dyr og hvor har jeg nydt de ture, vi for eksempel har redet sammen i skoven. Det er en god måde at opleve naturen på og unikke oplevelser at få sammen, siger han.

Midtfyns Festival

Både Lasse og Mathilde er oprindeligt fra Fyn, så da de besluttede sig for at finde en ejendom på landet, hvor de kunne bo sammen, var det nærtliggende at kigge på Fyn. Men den egentlig grund var formentlig den gode kontakt med Peter Færgemann og Ryslinge Kro.

- Vi havde et stort engagement hos Nina og Peter Færgemann på Ryslinge Kro, hvor vi spillede adskillige koncerter, så derfor lå det lige for, at det var i det område, vi søgte efter bolig, fortæller Lasse Helner.

Som resultat af arrangementerne på Ryslinge Kro blev Lasse Helner en del af den flok, der i 1976 stablede Midtfyns Festivalen på benene.

- Peter Færgemann havde bestilt et telt til Egeskov marked i september måned, hvor vi spillede. Han foreslog, at han da kunne leje det en uge længere og så kunne vi forsøge os med en lille festival.

Lasse Helner smågriner.

- Det viste sig at være en rigtig dårlig ide. Vejret var på ingen måder med os. Det regnede og blæste, men det var en stor oplevelse – der gav rygende underskud.

Det er tydeligt, at Lasse Helner mindes tiden med glæde. At det var en tid, hvor engagement, iderigdom og mod prægede livet.

- Med Peter i spidsen var vi fast besluttede på, at det underskud skulle tjenes ind igen, så selvom det vel egentlig stod ret klart, at det havde været klogere at lade være med at gentage den manglende succes, så tog vi altså fat og gik i gang med en masse pr.

Og pressen var med ildsjælene.

 Lokalbefolkningen bakkede op

- Vi fik en masse omtale og i løbet af få år gik Midtfyns Festivalen fra at være et bragende underskud til at være en overskudsforretning. Og udover Peters gode evner som forretningsmand, var det altså også lokalbefolkningens evne og lyst til at gå med i det, der fik det til at lykkes.

- Og der er vi så tilbage igen ved det, som det at bo på landet kan. Her samler vi. Hjælper hinanden, støtter op, engagerer os. Og det er nødvendigt, hvis noget sådant skal lykkes. Det sås tydeligt, da festivalen lukkede i 2004. Da havde lokalbefolkningens opbakning været forsvundet en del år. Og det går ikke.

 Helner stol

I år forsøger en ny gruppe af engagerede mennesker at puste liv i den gamle festival.

- Det er en gruppe bag Ryslinge Højskole, der har fået ideen. De der var børn, dengang festivalen kørte allerbedst. Dem der samlede flasker og på den måde var en del af det hele. Det er dem, der nu går så helhjertet ind i det, at jeg er sikker på, at det nok skal lykkes. Det er virkelig flot, det de gør, siger Lasse Helner, der sidder i bestyrelsen for festivalen.

- Jeg er vist udset til at være den, der binder det gamle sammen med det nye. Ikonbilledet på det gamle festival og den rolle er jeg glad for. Midtfyns Festivalen var en stor platform for Mathilde og jeg. Så den har haft stor betydning for vores liv, siger Lasse Helner, der på festivalen udover at spille på scenen også får lov at lave det, de kalder »Helners stol«.

- Her får jeg lov at invitere gæster til en snak om, hvad de går og laver. Jeg får blandt andet besøg af Christian Juncker, der blandt mange ting, har skrevet musik til tv-programmerne »Kurs mod fjerne kyster«. I sin tid lavede jeg musikken til de udsendelser, der fulgte Troels Kløvedal på hans færd, så det tager vi en snak om.

- Og så får jeg lov at præsentere Markus Valentin – en rigtig god fynsk ung kunstner, som jeg glæder mig meget til, at vi skal høre mere fra.

- Så alt i alt, en rolle jeg er meget glad for.

Midtfyns Festivalen løber af stablen den 24.-25. maj 2019.

 Lasse Helner

Lasse Helner – født 14. februar 1947 og dansk folke- og rockmusiker, sanger, komponist og storyteller. I 2019 runder han de 60 år på scenen, og i 2020 kan Lasse, sammen med sin kone Mathilde, fejre 45-års jubilæum med duoen Lasse & Mathilde.

Duoen udkom i 1977 med det første egentlige Lasse & Mathilde album. Det omfattede Ove Bagers »Lundeborghymnen«, en hjemstavnshyldest, som parret tre år senere fulgte op med »Fyn er fin«, som med Lasse Helners melodi og Jan Monrads tekst har tjent som den ufravigelige signaturmelodi for Lasse & Mathilde.

Parret, der blev gift i 1979, har gennem årene budt på en solid strøm af koncerter og pladeudgivelser, og sideløbende har Lasse Helner haft sin egen karriere. Han udsendte i 1981 albummet »S/H«, der inkluderede »Dagbogen«, en Burt Bacharach-sang, der var indspillet af både Four Jacks og Grethe Ingmann, men som nu blev et hit for Lasse Helner, der fortsat har den på sit repertoire.

Siden 2000 har han igen været en fast del af bandet The Baronets.

 The Baronets

Bandet The Baronets, som Lasse Helner blev en del af tilbage i 1966, hvor de blev nummer tre til Danmarksmesterskaberne i KB Hallen, tager stadig ud og spiller koncerter.

- Ja, vi skulle gerne udkomme med et nyt album her i løbet af efteråret, så det bliver spændende, siger Lasse Helner, der glæder sig over, at bandet genfandt hinanden tilbage i 2000.

- Da havde vi holdt pause siden 1969, griner han.

I 2000 startede en flok gamle kollegaer konceptet »Rock mod rynker«, hvor tidligere bandkammerater blev genforenet og således også The Baronets.

- Vi har nu siden omdøbt det til »Rock med rynker«, for det havde altså ikke den ønskede effekt, pointerer Lasse Helner og understreger, at bandet har det sjovt, når de er sammen.

The Baronets oplevede i forbindelse med fejringen af pigtrådens 50 år at blive den mest spillede sang på P5 med deres »Fifty Years on The Road«.