Landejendom blev rammen for B&B-drøm

Lene Østerild vendte tilbage til Fyn og åbnede sin mangeårige drøm om en Bed and Breakfast på landet. Det har krævet knofedt og hjælp fra LAG-midler, men i dag lever hun af sin »Kulinariske Kildegaarden«, og hun vil til enhver tid anbefale gårdejere at afsøge muligheden, for kunderne er der.
08-09-2018 07:00:41
Tæt på det efterhånden berømte »Bryggeriet Refsvindinge« og ud ad Egemosevej mod Frørup på Østfyn, rammer du »Kulinariske Kildegaarden« - hvis du altså husker at dreje af ved skiltet, der dekorativt er lavet af små brændekævler. For udefra er adressen ikke anderledes end mange andre landejendomme med omgivelser af træer, fritgående høns og et par dyrefolde. Men når du først kommer ind ad den grusbelagte indkørsel og rundt om hjørnet ved det blå P-skilt til gårdspladsen, så har ejer Lene Østerlid netop her skabt en landdrøm med kulinariske oplevelser for både store og små, som folk valfarter til.
Lene Østerlid er fynbo opvokset ved Egeskov, men har i mange år som uddannet kok været udenlands og senest arbejdet og boet i København i 12 år, hvor hun også tog en professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i catering og ledelse. Umiddelbart de helt perfekte forudsætninger for at starte en Bed and Breakfast (B&B), men drømmen opstod faktisk ikke her, men ved en tilfældighed i Sverige.
- Jeg blev selv inspireret, da jeg besøgte en B&B i Sverige, og hvis jeg ikke havde været der, så ved jeg ikke, om jeg havde fået den drøm, som jeg udlever nu. Så jeg vil også gerne give den inspiration videre og plante den drøm hos andre, siger Lene Østerlid.
 

Fyn og LAG-midler

I 2012 fandt hun Kildegaarden, som samtidig kun er et kvarters kørsel fra Nyborg og pendlermuligheder. Det var allerede istandsat dengang, og havde mulighed for fire værelser, så ganske hurtigt åbnede hun B&B samtidig med jobbet i hovedstaden.
- Pendlingen blev på et tidspunkt for meget. Men der skulle mere til, før at jeg kunne leve af det, og så fandt jeg ud af, at der var mulighed for at søge LAG-midler via en bekendt her i Frørup, siger hun og tilføjer:
- LAG-midler kræver et omfattende papirarbejde, men det er også mange penge, så selvfølgelig skal de have en udførlig beskrivelse af, hvad du har i tankerne. Og jeg endte med at få 40 procent af projektsummen, som var godt 420.000 kroner.
Faktisk modtog Lene Østerlid det største støttebeløb, der blev uddelt hele det år. Pengene blev brugt til at bygge ud til to værelser mere, en restaurant til gæsterne og et stort industrikøkken. Det hele stod færdigt i 2016, hvorefter hun sagde jobbet i København op.
 

Gård blev til ferieform

Siden har den hårdtarbejdende kok knoklet for at få drømmen til at gå i opfyldelse og i dag rummer Kulinariske Kildegaarden foruden B&B året rundt, også catering og i juli måned bondegårdsferie med måltider, som hun hver dag kokkererer til gæsterne.
Lene Østerlid købte hurtigt et par høns og får, da hun flyttede permanent ind, selvom hun ikke havde nogen erfaring med landbrugsdyr. I dag er de udvidet med heste og kaniner, og dyrene har en fast funktion som en af aktiviteterne på bondegårdsferierne.
- Det gav bare god mening at lave bondegårdsferie, når dyrene var der, og der var efterspørgsel på det, siger hun. Derudover arrangeres der småaktiviteter for gæsterne, som det er frivilligt for dem at deltage i.
- Det handler om, at de skal slappe af, og så laver vi deres mad, for de skal ikke tænke på at handle ind og andre praktiske gøremål, når de er her. Men det er heller ikke et hotel, der er andre vilkår, hvor de spiser sammen, lærer hinanden at kende og kommer hinanden ved, lyder det fra gårdejeren. 
 

Gæster fra nær og fjern

Og den ferieform tiltrækker tilsyneladende gæster. Den juli dag, hvor FrilandsLivs udsendte er på besøg, er alle værelser i hvert fald besat. Der er arrangeret fodring af dyrene og en petanque-turnering med præmier. Og gæsterne som er indlogeret denne uge er ikke ligefrem fra lokalområdet.
Blandt andet har det norske par fra udkanten af Oslo, Øyvind og Kristin Nyborg, valgt at besøge Kulinariske Kildegaarden med børnene Jon og Janny på henholdsvis seks og tre år og deres kun syv uger gamle datter Selma.
- Vi er på en større ferie rundt i Danmark, hvor vi har været i Jesperhus Blomsterpark og senere skal i Legoland. Så vi ville gerne finde et mellemstop, hvor vi kunne slappe lidt af på en anden måde med børnene og se dyr, og der tænkte vi, at bondegårdsferie passede ind, forklarer Øyvind Nyborg.
 

Ser ikke dyr til daglig

Indenfor Danmarks grænser har parret Hannah og Thomas Larsen fra Ballerup ved København også valgt at holde ferie på Fyn. De fandt stedet via en googlesøgning, og er på ferie med deres søn Jonatan på fire og et halvt år.
 - Vi tænkte, at det var en dejlig afslappende måde at holde ferie på, og det har det også været. Men vi ville primært gerne holde ferie et sted, hvor vores søn kunne se nogle dyr, for det har vi ikke derhjemme, fortæller Hannah Larsen, og tilføjer, at Jonatan i løbet af ferien har fået et godt øje til især kaninerne.
- Det her giver en oplevelse, som du ikke får andre steder. Jeg var selv på ferie hos noget familie på en bondegård i Jylland som barn, og det var vildt sjovt, så de minder vil jeg også på en måde gerne give til Jonatan, siger Hannah Larsen.
 

Står for det meste selv

Mens gæsterne holder ferie, så står Lene Østerlid selv for det meste på gården, men har lidt hjælp i køkkenet, til vedligeholdelse udenfor samt til bondegårdsferie-perioden i juli.
- Man ved jo ikke, hvordan det udvikler sig, men der skal også både være timer og økonomi til ansatte, men foreløbigt er det timelønnede, jeg har. Men jeg kan selv varetage alle opgaver, og det passer mig fint, jeg vasker ligeså gerne op, som jeg laver mad.
Til gengæld har fynboen en større arbejdsglæde nu end tidligere.
- Jeg bestemmer selv, hvad der skal ske, og jeg møder en masse nye mennesker. Det er helt fantastisk, at det er muligt at leve af det her, det er blevet lidt en livsstil for mig, siger hun.
 

Fundet opskriften

Faktisk mener Lene Østerlid, at hun har fundet den helt rigtige balance i at drive Kulinariske Kildegaarden. I dag lever hun af det, og hun har aldrig fortrudt sin beslutning. Til gengæld er der ingen planer om yderligere udvidelser.
- Jeg er kommet frem til den gode opskrift på, hvordan det skal være. Der er de antal værelser, jeg synes, og de aktiviteter der fungerer.
Juli måned er den suverænt travleste måned for hende, men hun elsker alsidigheden i, at nu gælder det bondegårdsferie, og så kommer der en masse sommerbryllupper, og næstefter er det julefrokoster, mens der hele kalenderåret er overnattende i forbindelse med gæsters arbejde eller fritidsinteresser.
- Jeg dur ikke til at lave det samme og det samme, så det er virkelig perfekt for mig med alsidigheden.
 

Anbefaler andre at starte

Har man lysten til at byde turister indenfor sine gårdmure, og har man tomme bygninger, der kan benyttes, anbefaler Lene Østerlid hurtigt, at man undersøger muligheden for B&B.
- Du kan jo selv bestemme, hvad du gør det til, men jeg vil helt klart anbefale, at man undersøger det. For der er virkelig et marked for det. Der er børnefamilierne, som er glade for det, men her kommer også mange andre turister, som er ude at fiske eller cykle eller noget helt tredje, lyder det. 
Faktisk er ferieformen hos Lene Østerlid i Frørup så populær, at familier ofte allerede bestiller værelser til bondegårdsferie i vintermånederne, ligesom hun har faste B&B-gæster i løbet af året.
- Det er mit femte år med bondegårdsferie nu og jeg bekymrer mig faktisk ikke længere om, om der kommer nogen, for det går næsten helt af sig selv, siger hun med et smil, der oser af taknemmelighed, men også en tilfredshed over, at hendes drøm med hårdt arbejde er lykkedes.
Og man forstår godt de gæster, som booker sig ind hos Lene Østerlid, for Kulinariske Kildegaarden er et sted, man ikke vil hjem fra, og selv FrilandsLivs udsendte, der har besøgt en gård eller to før, følte sig særligt kultiveret denne dag på vej retur i bilen mod redaktionslokalerne.
 
Om Kulinariske Kildegaarden
■ Seks værelser
■ Bondegårdsdyr, stor have og   tæt på strand og by
■ B&B og catering hele året
■ Bondegårdsferie i juli måned   med måltider
■ Møde- og spisefaciliteter samt   mulighed for fester
■ Seks ansatte på timebasis

Læs mere på www.kulinariske.dk

 

 Om LAG-midler
Lokale aktionsgrupper (LAG) er lokalt forankrede foreninger,
som skaber udvikling og innovation i lokalsamfund ved blandt andet
at tildele tilskudsmidler til relevante projekter.
Lokale aktionsgrupper modtager midler fra Erhvervsstyrelsen
og fra EU, som går til dels at støtte lokale projekter
og dels til at drive foreningen.
LAG-midler er forbeholdt landdistriktsprojekter. For at modtage
LAG-midler skal du, udover det rent lovgivningsmæssige, have et projekt som passer ind i den lokale aktionsgruppes udviklingsstrategi. Det sidste nåleøje er den lokale bestyrelse for LAG, som skal tage stilling til, hvilke projekter, de ønsker
at støtte og med hvor stort et beløb fra puljen.
 
Kilde: www.lag-llsae.dk