Historierne myldrer i hovedet

Line Iversen fra Gedved skrev sin første børnebog i 2004. I 2008 startede hun eget forlag og i dag – ti år senere – har hun skrevet og illustreret i alt 11 børnebøger.
08-09-2018 07:00:19
Line Iversen fra Gedved i Østjylland skrev bogen Svend Åges Gris tilbage i 2004. Hun var mor til fire og manglede historier, de kunne spejle sig i. Historier der handlede om børn på landet og deres hverdag og oplevelser.
- Da min mand og jeg fik børn, og jeg gerne ville til at læse lidt historier for dem, kunne jeg ikke finde de bøger på hylderne på bibliotekerne, som jeg havde håbet. Der var enkelte udenlandske, der var oversat, men jeg syntes ikke, at de videregav de værdier, vi har i det danske landbrug. Jeg manglede simpelthen et dansk islæt på den front, siger Line Iversen.
- Og i stedet for at brokke sig, må man jo i gang, smiler hun, der selv er landmandsuddannet.
 

Byen er opreklameret

Line Iversen har skrevet bøger både med udgangspunkt i konkrete børn, hun har fulgt i deres hverdag på gården, men også fiktive børn, har fundet vej både i hendes historier og i hendes tegninger.
- Jeg har hele tiden bøger og historier, der myldrer rundt oppe i hovedet, så det gælder om at sortere, siger hun.
- Jeg vil rigtigt gerne videregive det gode liv, jeg selv har og i særdeleshed havde, ved at være barn og vokse op på landet.
- Jeg synes byerne er lidt opreklamerede og børnene på landet lidt glemt. Der er jo et ocean af historier på en gård. Og set gennem et barns øjne, er der konstant kroge at udforske og skatte at grave op, siger børnebogsforfatteren.
 

Tegnet hele livet

Line Iversen har selv illustreret samtlige af sine børnebøger.
- Jeg har tegnet hele mit liv. Som lille sad jeg i stalden og tegnede, og da jeg kom på landbrugsskole, tegnede jeg tit i bøgerne. Mine forældre tegnede også og især min far var meget grundig og hjalp mig i den spæde start med at slå op i leksikon og lignende for detaljeret at se, hvordan eksempelvis en ko bøjer benet.
- Og så har jeg øvet mig. Elsker både skriveprocessen og tegningerne. Så jeg kan slet ikke lade være, siger Line Iversen, der i år har kunne fejre 10-års jubilæum med eget forlag.
 

Ti år med eget forlag

- Efter min første bog, der udkom på Landbrugs Forlaget, var der ikke yderligere interesse fra forlaget for flere børnebøger. Og hvad gør man så, når lysten til at skrive flere er der. Så startet man op med eget forlag, griner Line Iversen.
- Ti år og elleve bøger senere, er jeg såmænd helt stolt af mig selv og processen, siger hun glad og lover, at der kommer flere historier og illustrationer fra hendes hånd.
 
Line Iversen og Forlaget Landsvalen
1.juli fejrede Forlaget Landsvalen 10-års jubilæum. Forlaget udgiver bøger om danske børn på landet, som illustreres af Line Iversen, der også skriver teksten i mange af bøgerne. Line har en baggrund i landbruget med opvækst på en gård og landmandsuddannelse.
Line Iversen er født i 1964 på en slægtsgård i »Bjergene« tæt ved Horsens. Her voksede hun op sammen med sine to brødre og sin tvillingsøster på en gård med mange dyr: Kaniner, marsvin, høns, hund, katte, hest, fedegrise og malkekøer.
I dag bor Line med sin landbrugsvikar-mand i Østjylland. I mange år har Line været hjemme med deres 4 børn. Den ældste af børnene har også landmands-uddannelsen.
Line Iversen har desuden lavet illustrationsopgaver til Videncentret for Landbrug/SEGES såsom kampagnen »Galegården« om sikkerhed for børn.
Forlaget har blandt andet udgivet bøgerne »Jonathans Traktor«, »Mettes Hund«, »Ida Olines Hest«, »Ninke og geden«, »Cornelius og gåsen« og »Sigurds Traktor«.