Færdigretter skal smage af kvalitet og god tid

Edith Agerbo og Kate Bryrup er kvinderne bag Halkær Ådal, der leverer færdigretter direkte ud til forbrugerne. Retterne er baseret på økologiske råvarer og tilberedt, som var de lavet i deres private køkkener.
10-11-2018 07:37:01

De griner meget, Edith og Kate, de to kvinder bag Halkær Ådals økologiske færdigretter. Faktisk så meget, at det smitter hjerteligt, og man ikke andet end kan holde af dem og deres idé om, at sund nærende mad skal være mulig for alle. Også selvom man ikke selv har modet eller evnerne til at kokkerere et måltid helt fra bunden.

- Det er ikke i orden, at bare fordi man er blevet ældre og måske ikke har energien til at stå i køkkenet og tilberede et måltid fra bunden, at man så ikke skal kunne tilbydes et måltid af en ordentlig kvalitet, der smager godt og hjemmelavet.

- Vi laver maden, som man ville lave den derhjemme, og vi vil ikke acceptere, at man må nøjes. Det er noget med vores kristne kulturbaggrund, tror jeg, at vi tror, vi skal nøjes. Men det skal vi ikke. Vi skal tage vare på os selv. Holde af os selv og give os selv de bedste betingelser ved at spise mad af bedste kvalitet.

- Vi er ikke i tvivl om, at økologiske produkter smager bedst, og at de er de sundeste for os. De råvarer skal alle have mulighed for at få, siger Kate Bryrup, der både opdrætter ænder, høns og lam, og selv er blandt de leverandører firmaet benytter.
Interesse for råvarerne

Edith Agerbo og Kate Bryrup har arbejdet sammen de sidste ti år. I begyndelsen var Kate ansat af Edith, der som forpagter af Halkær Kro, der ligger nær Nibe syd for Limfjorden, blandt andet lavede skolemad på den kro, som hun var med til at købe i 1992 og sammen med syv andre omdannede til et kulturhus, hvor den økologiske mad var en del af koncep-
tet.

- Jeg har altid interesseret mig for at lave mad. Interesseret mig for råvarerne og hvad man kan få ud af dem. Og jeg har altid engageret mig indenfor miljø og som en naturlig følge heraf – økologi, siger Edith Agerbo og suppleres af Kate Bryrup.

- Det startede i 12 års-alderen, interessen for miljø, og så fulgte den økologiske tankegang naturligt nok, siger Kate Bryrup og mindes perioden omkring 1970’erne, hvor den ene uheldige miljøsag efter den anden var i mediernes søgelys.

- Grundlaget for at passe på vores miljø og klima blev lagt dengang, og vi har begge haft interessen og behovet for at gøre en forskel lige siden.

- Vi vil være en del af løsningen og ikke en del af problemet, siger Edith Agerbo.

Med mor i køkkenet

Som udgangspunkt har det været Edith Agerbo, der stod i køkkenet og afprøvede retterne.

- Jeg er landmandsdatter og har helt fra barnsben været med min mor i køkkenet. Allerede der interesserede det mig, og den dag i dag kan jeg stadig ikke lade være med lige at udforske, hvordan de forskellige råvarer kan sættes sammen.

- I dag har vi seks ansatte, så det er ikke kun mig, der finder på. Vi produktudvikler alle mand, og det er skønt at opleve gejsten og glæden også hos de andre, siger Edith Agerbo, der til at begynde med også selv var den, der rørte i gryderne.

- Det er jeg ikke længere, men jeg nyder at stå hjemme i mit eget køkken og prøve af, ligesom det er en stor fornøjelse, når de lokale råvarer bliver bragt ind til køkkenet, og der en gang imellem er nye grøntsager i blandt.

- Så er det bare med at få gang i kogeblus og gryder, griner hun.

Godt samarbejde

Edith Agerbo og Kate Bryrup sendte de første nedfrosne færdigretter afsted i januar 2013. Forinden var gået flere år med idéudvikling og snakke om, hvordan de to kvinder kunne berige og supplere hinanden.

- Vi fandt ret hurtigt ud af, at vi arbejdede godt sammen og komplimenterede hinanden godt, siger Kate Bryrup.

- Og med Ediths konstante behov for at udvikle nye spændende retter, mens omdrejningspunktet stadig var Halkær Kro, lå konceptet lige få.

- Ja, jeg kunne simpelthen ikke lade være, siger Edith Agerbo, der nyder at bidrage til køkkenet med frugter, bær og grøntsager fra egen køkkenhave.

- Men der var ikke stor nok afsætning på kroen, og der var ikke basis for, at den kunne blive meget større. Så enten kunne vi sige, at det var så det, eller også kunne vi tage den et skridt videre. Vi valgte det sidste, siger Edith Agerbo og smiler til sin kompagnon, der slår ud i en hjertelig latter.

- Ja, og det skridt er vi stadig i gang med.

Startede med Irma

Som noget af det første fik Kate Bryrup lavet en aftale med Irma. 80 butikker, der tilsammen fik ni paller med færdigretter.

- Så var vi ligesom i gang, siger hun.

Senere samme år kom også et samarbejde med Ældresagen i stand, og Halkærkassen med mad direkte hjem til folk var en realitet. Desuden leverer Halkær Ådal til Nemlig.com og Skagenfood.dk.

Løvens Hule
I november 2016 deltog Halkær Ådal i tv-programmet Løvens Hule og var så dygtige og
heldige, at iværksætter og investor Ilse Jacobsen valgte at investere i firmaet.
- Vi voksede så langsomt, at vi snart ikke kunne holde til det længere, så et eller andet skulle vi gøre. Vi manglede simpelthen likviditet og hjælp til at komme ud over rampen, fortæller Kate Bryrup.
- Vi var nervøse men forberedte, da vi trådte ind gennem døren til Løvens Hule. Vi havde øvet os. Virkelig trænet. Vi vidste, hvad vi skulle sige, hvem der skulle sige hvad og hvor lang tid, vi havde til det.
Resultatet var slående. Efterfølgende var 6.000 brugere inde og se deres hjemmeside.
- Deltagelsen og hjælpen fra investor har været uvurderlig for os. Vi har fået hjælp af professionelle mennesker til at lave vores hjemmeside om, til at få mere reklame, og en tydeligere vej, vi skal gå. Det var det hele værd, siger Kate Bryrup, der er ansvarlig for marketing i Halkær Ådal.