Drømmer om smukke ejendomme og liv i landzonen

Ejendomskonsulent Simon Lundbye Lykke ser gerne, at flere ældre bygninger i landzonen gøres nutidige og udnyttes til at skabe mere liv i landsbyerne. Han efterlever selv drømmen ved at have bosat sig på ældre ejendom, der har fået en kærlig hånd og nu rummer konsulentfirma og husdyrproduktion af ænder og slagte- kvæg.
28-05-2018 14:32:00
Ejendommen Ravnsminde kan dateres tilbage til 1872, hvor den blev bygget som første fælles hjem for Jens Ravn Jensen og Dorthe Marie Sørensen.
I dag bor Simon Lundbye Lykke sammen med sin hustru Julie og deres tre børn på stedet, der ligger smukt i nærheden af Børkop på den jyske østkyst.
At familien faldt for stedet og købte ejendommen for små tre år siden, skyldes dels dets charme og især Simons interesse og lyst til at bevare ældre bevaringsværdige ejendomme og gøre dem nutidige og anvendelige.
- Jeg kan rigtigt godt lide, hvis man kan bevare det gamle byggeri og bringe det til nutidig drift, siger Simon Lundbye Lykke, der af samme grund har startet konsulenthuset Ravnsminde, hvor han rådgiver andre i optimering af bygningssæt og udnyttelse af bygninger og blandt andet arbejder på at vende afvikling til udvikling i landzonen.
- Landzonen er et frirum til nye og anderledes tanker. Det er her, vi har så utrolig meget smuk, gammel bygningsmasse, som mange steder ikke bliver brugt. Jeg vil gerne være med til, at vi får flere projekter i landzonen. Benytter os af, at bygningerne er her og får dem gjort brugbare og rentable, siger Simon Lundbye Lykke og garanterer, at de anderledes tanker og gode råd altid er i tråd med en god businesscase, så projektet ender som en god beslutning.
 

Udlever egne råd0

På Ravnsminde viser Simon Lundbye Lykke, at det kan lade sig gøre. Familien har inden for de seneste tre år givet stuehuset en kærlig hånd, så det i dag fremstår nyt og lækkert og præcis som en moderne ung familie drømmer om.
Familien etablerede en andebesætning i de ældre bygninger sidste år, og i år er der også kommet en mindre produktion af slagtekvæg, ligesom der er planer om gæs og gårdbutik med komplementære specialiteter som kaffe og andre delikatesser.
- I dag har vi fem moderdyr, der indtil videre har leveret tre slagtekalve. Vi venter stadig på de sidste to, fortæller Simon Lundbye Lykke mens han uddyber, hvorfor han både ønsker at drive konsulentvirksomhed og være landmand samtidig.
- Jeg synes, det hænger så fint sammen, at vi viser, hvad det er, vi mener. Men samtidig er det også begge steder, at mine interesser ligger, siger han og minder om, at der jo kun er tale om en mindre husdyrproduktion, der giver tid til andet arbejde.
 

Gnist tændt som barn

-Jeg er uddannet agraøkonom fra Bygholm Landbrugsskole og har helt fra jeg var ni år gammel elsket at være på landet og hjælpe i landbruget.
Simon Lundbye Lykke tilskriver den voksende interesse barndommens naboejendom, hvor han fik lov at hjælpe med det meste.
- Det var helt klart der, at gnisten blev tændt, siger han og understreger, at rådgivning har så meget mere værdi, hvis den der rådgiver selv prøver kræfter med det.
- Her på ejendommen har vi en passion for at bevare og udvikle landbrugsejendomme – at bygningsoptimere, ligesom vi har en lyst til at bringe så stor aktivitet til stedet som muligt.
- Vi har en passion omkring vores dyr. Det skal kunne smages, at det er et stykke kød, der er blevet taget hånd om. At vi har respekt for den vare, vi producerer og at de ramme vi tilbyder, gør dem attraktive for restauranter, der sætter en ære i deres håndværk og er passionerede omkring deres erhverv, præcis som vi er omkring vores.
 

Leverer til michelin-restaurant

Med flid og dygtighed har Simon Lundbye Lykke allerede sidste år lavet en aftale med en nærtliggende gourmetrestaurant.
- Det er spændende at arbejde med mennesker, der er engagerede omkring det, de laver. Kan vi fodre os til en bedre fedtmarmorering? Skal dyrene have lov at blive lidt ældre? Spørgsmål der interesserer både mig som producent og restauranten som aftager.
- Det er sjovt arbejde, når man føler, at alle led har samme interesse og passion.
 

Detaljen gør det spændende

Det gælder ifølge Simon Lundbye Lykke både madvarer og bygningsmasse.
- Vi er i begge områder oftest nede og arbejde i en detaljegrad, der gør det spændende.
- Er man rationelt tænkende og uden behov for at lade smukke ældre bygninger bevare deres værdighed og værdi, så er det billigste stort set altid at vælte eksisterende bygningsmasse og bygge en ny stålhal.
- Men brænder man for arkitektur, smukke helheder og gerne vil bevare det, vores forfædre byggede, og kan man se en værdi i, at bygningsmasse måske også kan tiltrække kunder eller gøre ens daglige arbejde til en større fornøjelse, så kan vi samarbejde på et meget højt plan.
- Jeg synes afgjort, at der er noget ganske vidunderligt og en rigtig god fornemmelse i, at de gamle ejeres navne står derude på frontspidsen af huset. Det giver historien og stedet kant og charme, siger Simon Lundbye Lykke.
 

 

» - Jeg kan rigtigt godt lide, hvis man kan bevare det gamle byggeri og bringe det til nutidig drift«
 
Simon Lundbye Lykke