Den islandske hest samler generationer

Sidste weekend i februar mødtes ryttere fra hele Danmark og Nordeuropa til World Toelt i Odense, for at dyrke deres fælles passion – den islandske hest.
02-03-2019 10:00:01

Andelen af islandske sweatre taler sit tydelige sprog. Den ene lækre uldsag efter den anden passerer mig på min vej rundt i Odense Congres Center, hvor der den sidste weekend i februar bliver afholdt World Toelt.

Det er 11. år ryttere fra hele Danmark og Nordeuropa mødes, for at dele passionen for den islandske hest og alle de traditioner, venskaber og oplevelser, der følger med den stærke hårfagre ganger.

Det er tydeligvis engagerede, passionerede mennesker, der har fundet vej til Odense og alle har de en forkærlighed for hestene, landet og kulturen. Unge som gamle. Børn, forældre og bedsteforældre. De er her alle sammen og hyggen, fascinationen og islandske heste af meget høj kvalitet er i højsæde
 

Yngste deltager

Blandt de mange ryttere er Milla Logan, der netop er fyldt 13 år og dermed er stævnets yngste deltager.

- Ja, jeg er egentlig ikke helt gammel nok endnu, men jeg har fået lov at ride med for første gang i år, så det er en stor oplevelse, siger hun, der har været med som tilskuer al den tid, hun kan huske.

- Min mormor havde en rideskole med islandske heste og både min far, min mor og min papfar er meget engagerede inden for islænderverdenen, hvor de både rider, avler og underviser, så jeg har helt fantastiske forhold, siger Milla Logan, mens hun kigger på sin hest Fiona fra Vinkærgaard.

- Jeg har ikke redet hende så længe. Fiona var egentlig min mors, men så blev min mor gravid, og så kunne jeg jo lige prøve at ride Fiona lidt, smiler Milla Logan og understreger, at selvom moren ikke længere er gravid og at Millas lillesøster snart er et år, så er det løb kørt.

- Hun er min nu, griner Milla Logan.
 

Begyndte som treårig

Milla Logan begyndte at ride som treårig og nyder stadig den daglige træning.

- Vi øver os en hel del, og jeg får god hjælp både af min far og min papfar, der begge træner islændere for andre. Så der er jeg heldig.
Til World Toelt har Mille Logan og Fiona fra Vinkærgaard deltaget i sportskonkurrencen 4 gang.
 

De fem gangarter

■ Tølt
 I tølt har hesten altid et eller to ben i jorden. Gang-
arten er firtaktet, jævn og rytmisk. Tølt kan udføres i forskelligt tempo – fra den helt langsomme tølt til hurtig tølt, hvor skridtlængden øgs og farten er helt i top. Lange skridt, bølgende bevægelser gennem kroppen, god energi samt en flot form og bæring er ønskværdigt, når gangarten bedømmes i konkurrence.

■ Trav
 Den gode trav har en klar rytmisk totakt med et godt inkorporeret svæv. Traven skal være kraftfuld, rentaktet, med god aktion og svæv, og hesten skal tage meget lange og elastiske skridt for at få en god karakter på konkurrencebanen.

■ Skridt
 Den gode skridt er aktiv og energisk. Hesten skal tage lange skridt, sætte godt af og komme fremad. Gangarten er firtaktet og kræver god energi, en god bagbensaktion og et energisk udtryk.

■ Galop
 Målet for gangarten er en tretakt, hvilket også inkluderer et svævemoment. Hesten skal springe godt op, vise god aktion og tage lange skridt.

■ Pas
 Gangarten er i udgangspunktet totaktet med et tydeligt svævemoment, men der kan forekomme en synlig firtakt grundet forbenenes aktion. Hesten lægges i pas fra galop og vises i højt tempo.

 

Sportskonkurrencerne

Når en ekvipage rider ind på ovalbanen, bedømmer de tre til fem dommere hest og rytter ud fra en skala fra nul til ti. De vurderer først og fremmest takt, tempo, smidighed, form og bevægelse. De kraftfulde heste er både imponerende og elegante, når de sammen med rytteren bevæger sig rundt på sporet. Der konkurreres både i særskilte tølt-discipliner, gangartskonkurrencer, hvor der vises henholdsvis fire eller fem gangarter, og endelig hører pasdisciplinerne også ind under sporten.