Brug trygt disse vilde planter i køkkenet

Ny guide viser, hvilke vilde planter fra den danske natur der trygt kan sættes på menukortet, og hvilke vi skal lade blive i naturen.
01-12-2018 10:00:08

Hvis man har gang i gryderne og vil tilsætte lidt bibernelle, fuglegræs eller gederams, så kan man med en ny guide nu tjekke, om de vilde planter er sikre at bruge i maden.

Det er blevet populært at sætte vilde planter på menuen og at udvikle nye, spændende produkter med vilde planter. Det kan dog være svært at vide hvilke planter, der sikkert og lovligt kan bruges i maden, og hvilke der kan give eksempelvis dårlig mave eller forøget risiko for kræft på længere sigt.

Giftlinjen har de seneste 10 år oplevet en væsentlig stigning i antallet af henvendelser vedrørende personer, der har spist giftige planter, svampe og bær. Der er desuden en tendens til, at forgiftningstilfældene er blevet alvorligere, da folk ikke længere blot smager på et enkelt bær eller blad, men tilbereder hele måltider af råvarer sanket i naturen.

Men nu bliver det nemmere at se, hvilke planter man kan eksperimentere med og hvilke planter, man skal holde sig fra. Den nye guide indeholder 50 planter, som alle er risikovurderede af Danmarks tekniske universitet

- Kreativiteten er stor i dansk gastronomi, og det skal være nemt for fødevarevirksomheder og restauranter at eksperimentere og finde på nye fødevarer og retter. Derfor glæder det mig, at vi i dag kan lancere plantelisten, der er tænkt som en hjælp til alle de danske kokke, produktudviklere og små innovative fødevarevirksomheder, som leger med maden og udvikler nye gastronomiske oplevelser, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

 

Få inspiration til aftensmadetude i naturen

Listen er også en guide til alle de danskere, som er nysgerrige på at bringe naturen ind i deres køkkener, men er i tvivl om, hvilke planter der er giftige og hvilke, de trygt kan spise.

- Naturen er et samfundsgode, som vi alle kan nyde. De senere år er der kommet en større lyst til ikke bare at færdes i den vilde natur, men også tage den med ind på vores tallerkener. Jeg håber, plantelisten kan være et redskab til, at flere vil bruge naturen, og at vi samtidig kan bidrage til at undgå, at folk kommer galt afsted, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Plantelisten kan findes på Fødevarestyrelsens og ministeriets hjemmeside, hvor man kan se hvilke planter, der er vurderet sikre at bruge, og hvilke der frarådes.